Credeai ca stii ce este un piarist?

Înainte de toate vă recomand un excelent articol scris de Alexandra Moraru pe http://www.basicmarketing.ro despre Cercetarea in Relatii Publice. Mă întristează faptul că are dreptate. Deşi abordează problema din punctul de vedere al neprofesionalismului consultanţilor, partea cea mai tristă este că mulţi clienţi isi inchipuie ca economisesc bani in acest fel.  Întrebare: de ce să îţi rişti cariera cu un astfel de client?

Si acum povestirea … Recent mă sună PR-istul de la Biserica Neagră din Braşov, Beniamin Ghegoiu, şi îmi zice: Auzi, da’  tu ştii ce este un piarist?

Mie îmi trec prin cap tot felul de răspunsuri, de la hilare la extrem de serioase, m-am gandit că e vorba de un banc însă mai mult de atât mi-am dat seama ca sigur nu ştiu răspunsul corect. Aşa că plin de curiozitate am zis:  Ia spune!

Şi omul spune… Şi după ce spune să mă lumineze vă spun şi eu vouă (din două surse) ca să spuneţi şi altora că de aceea este viralul de weekend 🙂

ordinulpiarist Ordinul Piarist (în latină Ordo Clericorum Regularium Pauperum Matris Dei Scholarum Piarum) este un ordin călugăresc romano-catolic a cărui misiune este educarea tineretului. A fost fondat de către Sf. Iosif din Calazanz, Spania  (1557-1648) şi s-a extins în toată Europa. Părintele Ordinului Piarist urmărea un scop educativ universalist, nediferenţiat şi strict religios. Ordinul a fost înfiinţat la Roma în anul 1597.

Originea si spiritul ordinului piarist

Chemarea lui de a initia o scoala cu trei clase pentru copii cei mai saraci si-a bazat-o pe un îndemn divin. Dând institutiei numele „Scholae Piae Pauperum”. În consecinta, învatamântul a fost gratuit, iar copii cei mai nevoiasi s-au bucurat si de întretinere.

Sfântul Iosif a initiat o scoala cu orientare spirituala, dar cu caracter practic. S-a silit, împreuna cu colaboratorii sai, sa apropie cu daruire si rabdare sufletele copiilor parasiti si decazuti de iubirea lui Dumnezeu, întrucât a intuit foarte bine, ca din aceasta consonanta moravurile de toate zilele vor tâsni nu atât în mod poruncitor, ci oarecum natural.

Concomitent a structurat planul de învatamânt în conformitate cu exigentele vietii de toate zilele, pentru a asigura copiilor un câstig onest. În ciuda unor intrigi dusmanoase, scoala populara s-a bucurat de un succes rasunator, încât dupa scurt timp ea a fost urmata si de copii din familii înstarite, luând formatul de liceu. Astfel scolile piariste s-au raspândit nu numai în Europa ci si în America Centrala si cea de Sud, între cele doua razboaie mondiale dispunând de 15 provincii de ordinariat. Dintre acestia 6 au functionat în Europa Centrala si anume: provinciatul din Austria, Cehia-Moravia, Polonia, România, Slovacia si Ungaria.

Activitatea Ordinului in Romania

Liceul Piarist din Timişoara

Prima şcoală piaristă din Transilvania a fost gimnaziul înfiinţat în anul 1717 la Bistriţa. Acestuia i-a urmat cel de la Carei, deschis în anul 1723, iar apoi, din 1730, gimnaziul de la Sighetu Marmaţiei. Pentru o scurtă perioadă a funcţionat şi la Mediaş un gimnaziu piarist, deschis în anul 1741, desfiinţat însă din cauza şicanelor şi obstrucţionărilor permanente venite din partea autorităţilor orăşeneşti protestante. Elevii de la Mediaş au fost transferaţi la Bistriţa, iar clădirea gimnaziului piarist din Mediaş, monument istoric care domină piaţa centrală a oraşului, a fost înstrăinată. În Banat piariştii au deschis în anul 1751 gimnaziul de la Sântana, transferat în 1788 la Timişoara din ordinul împăratului Iosif al II-lea.

La 7 iunie 1776 a fost înfiinţată o şcoală piaristă şi la Cluj. În acel an, după desfiinţarea temporară a ordinului iezuit în anul 1773, împărăteasa Maria Terezia a donat ordinului piarist colegiul, biblioteca şi Biserica Iezuită din Cluj. Colegiul catolic din Cluj, ajuns pe mâna piariştilor, şi-a pierdut parţial valenţele de şcoală superioară, fiind degradat cu timpul la rangul unui liceu academic.

În 1925 în România a fost organizată Provincia Piaristă, care a avut ca principale centre oraşele Cluj, Sighetu Marmaţiei, Carei şi Timişoara.

Activitatea şcolilor şi mănăstirilor piariste din România a fost curmată brusc de autorităţile comuniste.

Surse:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ordinul_Piarist
http://www.gerhardinum.ro/tortenelem.php?lang=Ro&menu=2) – gasiti o istorisire mai larga a ordinului

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: